Plan ishrane za decu

Sam termin „Plan ishrane za decu“ može zvučati zastrašujuće, jer roditeljima prvo može pasti na pamet „strogo dijetalna hrana, bareno i grilovano povrće, meso i riba bez začina, bez slatkiša, to moje dete neće prihvatiti…“, ali, svakako da plan ishrane za decu treba biti prilagodljiv njima, sa svim ukusnim jelima (slatkim, slanim), poslasticama, samo spremljena na zdraviji način.

Svakom detetu treba pre svega pristupiti individualno i na osnovu njegovih parametara (telesne težine, visine, obima struka, obima kukova), navika, potreba, hrane i namirnica koje voli i ne voli da jede, fizičke aktivnosti, samog cilja plana ishrane (da li je u pitanju neki zdravstveni problem, gubitak kilograma ili možda dodavanje telesne težine), dečiji nutricionista treba sastaviti plan ishrane. Pored svega toga, treba se uzeti u obzir i kompletna krvna slika i biohemija, kako bi se kroz ishranu poboljšali određeni parametri u telu.

Obroci u planu ishrane za decu

Obavezni obroci u samom planu ishrane jesu: doručak, užina 1, ručak, užina 2 (u zavisnosti od cilja samog plana ishrane) i večera. Jelovnik za decu treba biti totalno dečiji.

Za doručak se može svašta nešto ukusno staviti, poput: omleta, sendviča, ovsene kaše sa jogurtom i voćem, pite, pice, palačinki, makarona, brusketa, mafina, proje, palente sa mlečnim proizvodom, keksa sa mlekom.

Kad su užine u pitanju (prva i druga), one moraju biti mahom: voćne (sezonsko voće), vitaminske salate, ili u vidu pudinga, voćnog jogurta, multivitaminskih šejkova, a ponekad i neki zdravi kolač ili čokoladica.

Ručkovi takođe moraju biti raznovrsni, poput: pasulja, graška, boranije sa mesom, musake sa krompirom, punjenih paprika, supica, čorbica, mesa ili ribe sa povrćem ili drugim prilozima. Uz obaveznu svežu salatu.

Za večeru uvek birati laganije varijante kao što su: šopska salata, cezar salata, tuna salata, potaž, ponekad jaja, kako bi dete imalo mirniji san i ne bi imalo problema sa varenjem tokom noći.

Ceo plan ishrane mora biti određen gramažama, u zavisnosti od dnevnih energetskih potreba svakog deteta, kao i spremljeno po zdravim varijantama recepata.

Pored svega ovoga, jako je bitan dnevni unos tečnosti koji se određuje na osnovu parametara deteta (voda, blagi čajevi i ceđeni sokovi) kao i neizostavna fizička aktivnost.

Podrška detetu od velikog značaja

Uz zdrave, konkretne, ukusne obroke, gde dete neće biti gladno niti posezati za drugom hranom, mogu se ostvariti fantastični rezultati koji podrazumevaju zdravo mršavljenje deteta, gde uvek moramo uzeti u obzir i imati na umu njihov trenutni rast i razvoj.

Podrška dečijeg nutricioniste, porodice, praćenje rezultata, konsultacije, takođe jesu jako bitan faktor u celom procesu, na koji svaki roditelj mora obratiti pažnju.

Ukoliko vaše dete ima problema sa gojaznošću, zdravstveni problem ili želite da dobije na težini, možete mi se obratiti za pomoć, a ja ću kao dečiji nutricionista pomoći vam da vaše dete bude zdravo, vitko, zadovoljno, sito i srećno.