Dijeta za decu – da li vam je potreban dečiji nutricionista?

Do skoro je termin „DIJETA ZA DECU“ bio nepoželjan čuti među svim krugovima ljudi, jer je bilo nezamislivo dete staviti na poseban režim ishrane, i pored velikog broja viška kilograma koji predstavlja opasnost po samo dete. Poslednjih godina kako se gojaznost kod dece proširila do te mere da se slobodno može nazvati epidemijom, sve više roditelja pribegava tome da se obrati nutricionisti za decu.

Pošto su deca osetljivija kategorija u odnosu na odrasle, bilo da su zdrava deca u pitanju ili deca sa nekim zdravstvenim problemom, jako je bitno odabrati dobrog dečijeg nutricionistu, koji bi pre svega imao individualni pristup potrebama i cilju vašeg deteta, kao i puno strpljenja, jer je većina dece jako probirljiva kad je konkretno u pitanju zdrava ishrana za decu.

Kako treba da izgleda i šta da sadrži plan ishrane za decu?

Na osnovu parametara (telesne visine, težine, obima struka, kukova), navika, potreba deteta i fizičke aktivnosti, pristupa se indvidualno izrađivanju plana ishrane i za to vam je potreban nutricionista za decu.

Jelovnik za decu treba biti raznovrstan, pravi dečiji, sa svim ukusnim jelima (bilo za doručak, užine, ručak ili večeru), poslasticama (slatkim i slanim), samo spremljena na zdraviji način. Sve što deca ne vole iz nekog razloga, ili su alergična na neku namirnicu, ili zbog zdravstvenog problema (ukoliko nije u pitanju zdravo dete) ne smeju jesti određenu namirnicu, sve to treba biti izbačeno iz plana ishrane.

Plan ishrane za decu školskog uzrasta (7-18 godina) podrazumeva doručak, 1-2 užine, ručak i večeru, kao i adekvatan unos tečnosti (vode, blagih čajeva i sokova od sveže ceđenog voća). Jako je bitno da dečiji nutricionista odredi dnevene energetske potrebe, kao i gramaže samih obroka tokom celog režima. Pored svega toga, pravilan razmak između obroka je potrebno takođe napraviti, kako bi zdravo mršavljenje dece bilo efikasnije.

Fizička aktivnost jeste neizostavna za decu u kojem god obliku, jer omogućuje pravilan rast i razvoj i potpomaže celom procesu zdravog mršavljenja deteta.

Dijeta za decu ne treba da predstavlja nikakav strah, naprotiv, već način kako bi vaše dete raslo zdravo, imalo zdrave navike i ishrani i izbeglo moguće komplikacije u kasnijem dobu (gojaznost i niz drugih bolesti).

Ukoliko vaše dete ima problema sa viškom kilograma, ili ima zdravstveni problem, ili želite da promenite njegove navike u ishrani, ukoliko slabije jede ili „nema apetit“ pa želite da dobije na težini, obratite mi se za pomoć, a ja ću kao dečiji nutricionista kreirati najbolji plan ishrane za vaše dete.