Meso – ishrana beba i dece

Meso jeste neophodna namirnica bebama i deci, zbog njihovog pravilnog rasta i razvoja. Bogato proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, treba biti zastupljeno redovno u ishrani svakog deteta.

Meso se bebama može dati već u šestom mesecu u vidu mesnog bujona, neka izbor bude uvek piletina ili ćuretina, međutim crveno meso je jako bogato gvožđem koje je neophodno svakoj bebi, stoga je njegovo davanje uvek preporučljivo. Daje se za ručak kao glavna namirnica u kombinaciji sa povrćem, nakon bujona ispasirano ili izblendirano, zatim gnječeno u obliku pirea, a posle prvog rođendana i seckano na sitne komade.

U priručniku „MOJA ZDRAVA BEBA“ koji se sastoji iz tri dela: 1) Dojenje i adaptirana mlečna formula, 2) Uvođenje čvrste hrane kod beba i priprema kašica, 3) Pravilna ishrana dece od 2-7 godine, pronaći ćete detaljno objašnjen i ispisan kalendar uvođenja svih namirnica kao i mesa, zajedno sa načinom i celokupnim procesom postepenog uvođenja.

Kad su u pitanju deca od 2-18. godine, svakako treba obratiti pažnju na sam način pripreme mesa. Gril, roštilj, kuvano na pari ili u vodi (malo vode), na teflonu, na kamenoj ploči, u vatrostalnoj posudi ili zapečeno u rerni – sa vrlo malo maslinovog ulja i začina (himalajska so, biljni začini, mirođija, origano, peršun, majčina dušica ili drugi zdravi začini po želji), jesu idealna kombinacija za pripremu mesa. Prilog uvek može biti pire od krompira, spanaća, tikvica, grilovano povrće, pirinač, kukuruz, supa ili čorba od povrća, uz obaveznu svežu salatu i hleb po želji.

Kuvana jela poput pasulja, graška, boranije sa mesom, musake, punjenih paprika, sarme, kao i mesa spremljenog na razne ali zdrave načine koje deca obožavaju (pljeskavice, burgeri, ćufte, piletina u zdravom sosu po želji npr. od paradajza) i druga jela, jesu najbolja, najukusnija i najzdravija varijanta za pripremu mesa i način da u ishrani vašeg deteta ono uvek bude zastupljeno.

Ukoliko vaše dete ima problema sa gojaznošću, zdravstveni problem, želite da dobije na težini ili želite da se konsultujete u vezi sa njegovom ishranom, možete mi se obratiti za pomoć, a ja ću kao dečiji nutricionista pomoći vam da vaše dete bude zdravo i da zajedno uspemo u zadatom cilju.