Žitarice – ishrana beba i dece

Žitarice jesu osnovna namirnica i kao takve moraju biti zastupljene u ishrani svakog deteta. Složeni ugljeni hidrati su sastavni deo žitarica, i pored svih visokohranljivih nutrijenata koje poseduju, energija tokom dana koju žitarice daju našoj deci jesu ono šta ih čini tako vrednim.

Kada su u pitanju bebe žitarice se uvode u zavisnosti od toga da li je vaša beba na dohrani (u 4. mesecu) ili je dojite (u 6. mesecu), svakako je uvek najbolje konsultovati se sa dečijim nutricionistom i pedijatrom u zavisnosti od njenog napretka.

Žitarice koje se uvode prve jesu bezglutenske (najmanji alergeni): integralni pirinač, kukuruz i proso, dok glutenske žitarice: pšenica, ječam, heljda, kao i ovas, uvode se kasnije, zatim i testenine, keks, griz.

U priručniku „MOJA ZDRAVA BEBA“ koji se sastoji iz tri dela: 1) Dojenje i adaptirana mlečna formula, 2) Uvođenje čvrste hrane kod beba i priprema kašica, 3) Pravilna ishrana dece od 2-7 godine, pronaći ćete detaljno objašnjen i ispisan kalendar uvođenja svih namirnica kao i žitarica, zajedno sa načinom i celokupnim procesom postepenog uvođenja.

Kad su u pitanju deca od 2-18. godine žitarice moraju biti zastupljene u njihovim svakodnevnim obrocima. Za doručak se one podrazumevaju u vidu: ovsene, ražene, pšenične, ječmene, heljdine ili zobene kaše (može i kombinacija nekoliko vrsta po želji) zajedno sa jogurtom sa manjim procentom mlečnih masti ili biljnim mlekom poput sojinog, bademovog ili kokosovog i sezonskim voćem. Ovakve kaše od žitarica predstavljaju idealnu kombinaciju za doručak, a mogu se jesti i slane (bez voća, sa bademima, lešnicima, semenkama). Pored kaša, žitarice deca mogu jesti i u vidu testenina kao što su pita sa mesom, sirom, proja, palenta sa mlečnim prozvodom, mafini sa sirom, spanaćem, integralne makarone sa prilogom po želji, kao i integralni hleb uz sendvič, omlet ili namaz. Sve su ovo primeri zdravog i idealnog doručka za vaše dete.

Žitarice se mogu jesti i za ručak kao hleb (uz kuvano jelo poput graška, boranije, pasulja, čorbe) ili u vidu pirinča ili kukuruza (sarma, punjena paprika, integralni pirinač ili kukuruz kao prilog uz meso ili ribu), kao i za večeru u vidu keksa sa mlekom, ponekad makarona sa sirom, ali svakako uvek treba praviti balans tokom dana i truditi se da žitarice u najvećoj meri budu zastupljene u prvim satima tokom dana vašeg deteta.

Ukoliko vaše dete ima problema sa gojaznošću, zdravstveni problem, želite da dobije na težini ili želite da se konsultujete u vezi sa njegovom ishranom, možete mi se obratiti za pomoć, a ja ću kao dečiji nutricionista pomoći vam da vaše dete bude zdravo i da stvori zdrave navike u ishrani.